top of page
  • Žaneta Tušerová

Zavlažovací vaky: jak nenaletět při nákupu vaků pro závlahu stromů?

6 bezpečnostních pravidel nákupu

V poslední době se na českém a slovenském trhu objevilo mnoho neznačkových zavlažovacích vaků a situace se pro laika může stávat nepřehlednou. Jako vedoucí firma na trhu, která se zabývá nejen importem zavlažovacích vaků, ale také jejich vývojem a výrobou, jsme připravili šest základních postřehů z poslední doby, se kterými bychom se s vámi chtěli podělit. Věřte, že nám jde především o to, aby stromy skvěle prosperovaly a peníze zákazníků, často ze státních prostředků, byly účelně využity.


Zavlažovací vaky TREEGATOR® u výsadeb platanů na Evropské ulici.
Zavlažovací vaky TREEGATOR® pomáhají růst stromům ve městech, Evropská ulice Praha.

1. PRO SPRÁVNOU FUNKCI ZÁVLAHY STROMŮ HLEDEJTE VAKY SE ŠTÍTKEM!


Štítek zavlažovacího vaku kryje napouštěcí otvor před nečistotami
Štítek zavlažovacího vaku

Každý zavlažovací vak by měl mít krycí štítek na místě napouštěcího otvoru. Je to základní vybavení zavlažovacího vaku, které ale na mnohých napodobeninách chybí, protože je pro prodejce levnější nakoupit vaky bez štítku. Štítek ale není žádná reklamní zbytečnost. Na zavlažovacím vaku má svou důležitou funkci! Kryje otvor pro napouštění vaku a zabraňuje tak vnikání nečistot do zálivkové tekutiny i do vaku samotného. Napadané listí, utonulí brouci a včely, kteří se v létě otvorem snaží napít vody, vhozené kamínky a jiné nečistoty mohou vak ucpat a omezit jeho funkci. Krycí štítek tedy není na vaku pro reklamu ani pro parádu, ale chrání váš vak a zajišťuje jeho bezproblémové vytečení.


2. ZNAČKA ZAVLAŽOVACÍHO VAKU JE JISTOTA PRO KLIENTA A ZÁVAZEK PRO PRODÁVAJÍCÍHO.

Značkový vak nemusí být vždy tím nejdražším, na který na internetu narazíte!


Značky zavlažovacách vaků, které prodáváme na https://obchod.zavlazovacivaky.cz/ Treegator TREEIB a Great Value

Značka zavlažovacího vaku je jistota pro klienta a závazek pro prodávajícího, proto mnoho vaků nabízených na našem trhu štítek nemá.

Na internetu se často setkáte s nabídkami vaku bez štítku, které mají ve fotogalerii produktu řadu různých fotografií posbíraných z internetu. Při bližším prozkoumání můžete mnohdy narazit na skutečnost, že u jednoho produktu zobrazuje prodejce různé fotografie, často zcela odlišných vaků z různých materiálů. Nikdy tedy nemáte jistotu, co vám domů přijde. Pro prodejce je jednoduché sortiment střídat podle nejlevnějších nákupních cen a klient tak nemá jistotu kontinuity a kvality zavlažovacího vaku, který nakupuje, jelikož se často stává, že je vak pokaždé „trochu“ jiný a jinak velký…


Štítek s názvem vaku je pro prodejce velkým závazkem. Pokud vak s konkrétním jménem nebude dobře fungovat, velice rychle se tato informace mezi spotřebiteli i obcemi rozkřikne. Pokud tedy ovšem vaky nenakupuje někdo, kdo hledá "prostě to nejlevnější, jenom aby to tam bylo". Vak bez štítku takovým rizikem pro prodejce ale není. Také není výjimkou, že jeden a tentýž prodejce stejný vak bez štítku každý měsíc nabízí pod novým názvem. Klient má pocit, že jde o novinku a „možná o lepší výrobek než byl ten minulý“…


Faktorem, který stojí za zamyšlení, je trvanlivost vaků v poměru k pořizovací ceně. Značkové vaky vítězí na plné čáře, protože slouží daleko déle. Treegator Original® zcela jistě, při dodržení zásad uvedených v návodu k použití, bude sloužit i ve městě 10 let, tj. zhruba 3 kola výsadeb. Čínské napodobeniny mají životnost cca 3-4 roky, to znamená, že vak bude sloužit pouze pro jeden strom. Přitom cenový rozdíl mezi originálem a napodobeninou je v rámci celkových vynaložených nákladů na výsadbu a následnou péči minimální.


3. ČACHROVÁNÍ S OBJEMY VAKŮ SE STALO PRAVIDLEM. NOVÝ „TREND“ K NÁM PŘIŠEL Z ČÍNY. KDE VŠAK NENÍ ŽALOBCE, NENÍ ANI SOUDCE… A PODVEDENÝ KLIENT MÁ TAK SMŮLU.


Po té, co se zavlažovací vaky dostaly do dotačních programů MŽP České republiky, vyrostli noví prodejci zavlažovacích vaků jako houby po dešti. Zavlažovací vaky tak dnes nabízí kde kdo bez jakéhokoli vzdělání a bez zkušeností se závlahou stromů. Stala se z nich jen další „zajímavá“ položka.

Mnozí prodejci tak prodávají sortiment, kterému vůbec nerozumí a často používají trochu pofiderní praktiku – smyšlený objem vaku. Psychologická hra na kupujícího se vyplácí. Čím více litrů u vaku napíšeme, tím je klient spokojenější. Najdete tak často nabídky na 50/150 litrové nebo 75/95 litrové vaky. Ve skutečnosti jde ale stále o jeden a tentýž vak z Číny. Jde o vak, do kterého nedáte víc jak cca 60 litrů vody. Díky tvaru totiž příliš odlišný objem, při zachování rozumné výšky vaku (tj. 50-60 cm), není možný. Čína ale běžně u všech svých výrobků tvrdí, že jsou všechny vaky 75 litrové, jelikož objem měří tak, že vak rozepne a napustí. Už jste ale v jakémkoli e-shopu viděli nějakou fotografii zavlažovacího vaku, který není sepnutý zipem? Ne, protože takto vak ke stromu umístit nemůžete.


Psychologicky však máte pocit, že jste koupili něco lepšího, i když jste právě naletěli na nekalou obchodní praktiku. Požadavky na 75 litrové vaky se bohužel objevují i v projektech renomovaných projektantů, kteří o tomto nešvaru nevědí.




Objem zavlažovacího vaku je důležitý. Zavlažovací vak 75 l na trhu neexistuje. Jde o nekalou praktiku.
Změřte si objem svého 75 litrového vaku u stromu jednoduchým průtokoměrem.

Nově vysazený strom většinou nepotřebuje zálivku zavlažovacím vakem vyšší než 50-60 litrů, a když potřebuje více, řešením je častější frekvence zálivky či použití dvou vaků najednou. Toho si při vynálezu prvního zavlažovacího vaku na světě s názvem TREEGATOR® Original byl v roce 1989 vědom i jeho americký vynálezce, firma Spectrum Products Inc. Za více jak 30 let od doby, kdy vaky TREEGATOR® spatřily světlo světa, se vak nezměnil, jelikož jeho tvar, materiál i střih byl pro nově vysazené stromy perfektní. Mění se jen napodobeniny vaků TREEGATOR® z Číny, kterých po propadnutí patentu nabízí tamní trh opravdu nevídaně mnoho.


A rozdíl není jen v materiálu a provedení, ale především v kvalitě. Proto se můžete setkat s vaky, kterým nejde zapnout zip, s vaky, které mají zip našitý naruby, s vaky, kterým se zip rozjede a není funkční po pár napuštěních, s vaky kterým výrobce zapomněl udělat vypouštěcí otvory a ony zkrátka nevytékají. Takových a jiných problémů je více.


Rozdílů je mnoho a proto, než jsme do sortimentu zařadili napodobeninu originálního zavlažovacího vaku, otestovali jsme opravdu pečlivě všechny, které jsou na trhu. Dnes můžeme za naše vaky dát ruku do ohně. Nelžeme klientům o objemu prodávaných vaků a nabízíme jen zavlažovací vaky, které jsou na Českém trhu testovány již od roku 2016. Mají tedy řádnou historii a největší spotřebitelskou zkušenost v ČR. Jde o vaky TREEGATOR® Original, TREEGATOR® Jr. Pro a vaky Great Value A a B. Ve světě jsou vaky TREEGATOR® používány 33 let!


4. ZAVLAŽOVACÍ VAK PRO NOVĚ VYSAZENÉ STROMY PŘÍMO OD VÝROBCE? LEŽ JAKO VĚŽ!

Pokud se na internetu setkáte s velmi levnou nabídkou zavlažovacího vaku bez štítku a u něj najdete poznámku, že jde o vaky přímo od výrobce, naletěli jste na další nekalou praktiku. Levné zavlažovací vaky pro nově vysazené stromy se nemohou vyrábět v ČR ani jinde v Evropě. Náklady na českou i evropskou pracovní sílu jsou totiž nesrovnatelně vyšší v porovnání s cenou pracovní síly v Číně a Indii. Proto se veškeré napodobeniny zavlažovacích vaků TREEGATOR® – ať již štítek mají nebo ne, vyrábějí právě tam. Když „údajného výrobce“ požádáte, zda byste se do provozu jeho výroby mohli přijít podívat, bude mít 100+1 zaručených výmluv, proč to zrovna nejde.


Takže levný zavlažovací vaky pro nově vysazené stromy přímo od výrobce z ČR opravdu neexistuje. Levný zavlažovací vak od přímého dovozce ale ano. Takový prodejce alespoň neklame zákazníky a uvádí pravdivě, že vaky dováží. I když opět z Číny nebo Indie, případně od německého prodejce, který si je opět nechává vyrobit v Asii.

Jediné zavlažovací vaky, které se vyrábí v České republice, jsou naše vaky TREEIB®, které jsou určeny pro závlahu vzrostlých stromů.


5. ZAVLAŽOVACÍ VAK PRO NOVĚ VYSAZENÉ STROMY NEPATŘÍ KE VZROSTLÝM STROMŮM! ŠPATNOU ZÁLIVKOU SI CENNÉ VZROSTLÉ STROMY MŮŽETE USMRTIT!

Nespecializovaný prodejce vám bude tvrdit, že můžete dohromady spojit klidně i 5 zavlažovacích vaků, abyste mohli vaky využít i u vzrostlých stromů. Jde ale jen o klamání zákazníka a v tomto případě o velmi nebezpečnou praktiku!

Prodejce vám sice prodá větší množství vaků, už vám ale neřekne, že si takovým použitím strom můžete zahubit. Ať už je to z neznalosti závlahy vzrostlých stromů nebo jen z vypočítavosti a snahy prodat co nejvíc, dokud to jde, je to opravdu neomluvitelná praktika.

Pokud totiž budete vzrostlý strom zalévat u kmene, stejně jako nově vysazený stromek, donutíte starý strom, aby si kořeny, kterými dosud čerpal vodu až za hranicí své koruny, přestěhoval ke kmeni, kde jste mu začali dodávat větší množství vody. Ostatní kořeny, které se nachází dále od kmene, a slouží nejen k získávání živin a vody, ale také ke stabilizaci stromu, odumřou. Kořenový systém stromu bude deformovaný, velice malý a bude soustředěn jen u kmene stromu. Tím je dokonáno. Takový strom nepřežije výpadek vaší zálivky a je velmi málo odolný vůči větru. Poryv větru jej může velmi snadno vyvrátit. Špatnou zálivkou jste stromu vůbec nepomohli a naopak jste si ho nenávratně zničili. Škoda může, dle stáří a druhu stromu, dosáhnout i stovek tisíc korun!


Toto je špatný a nebezpečný způsob, jak zalévat vzrostlý strom. Je to pro striom nebezpečné. Stromy by se měly vždy zalévat na nebo za hranicí koruny.
Nikdy, ale opravdu nikdy nezalévejte velký strom takto!

JAKÉ JE ŘEŠENÍ?

Závlahou vzrostlých stromů se naše společnost LEDASCO s.r.o. bez přestání vědecky zabývá od roku 2018, kdy nám po suchých létech začaly odumírat vzrostlé smrky a 80leté třešně na naší vlastní zahradě. Výsledkem byl vývoj, testování, patentování a nakonec i výroba zavlažovacího vaku TREEIB® 1500 a TREEIB® City. Tyto vak byly vyvinuty přímo pro závlahu vzrostlých stromů a pro zvýšení jejich vitality.

Vyvinuli jsme si je pro svou zahradu a nakonec jsme se rozhodli, že si tento průlomový vynález nenecháme jen pro sebe a začali jsme ho vyrábět v České republice, z českého a německého materiálu.

Vak je určen pro podpůrnou zálivku. To znamená, že na hranici nebo ideálně až za hranicí koruny stromu strom tímto vakem zaléváme zhruba 5x do roka.

Podrobné informace o závlaze vzrostlých stromů pomocí patentovaného vaku TREEIB® najdete na stránkách treeib.com a brzy také a treeib.cz. Vaky si již nyní můžete nakoupit v našem e-shopu zde: https://obchod.zavlazovacivaky.cz/zavlazovaci-vaky-treeib/

Jak zalévat vzrostlé stromy? Zavlažovacím vakem TREEIB® v ideální zóně zálivky dospělého stromu, blízko okapové linie stromu.
Jak zalévat vzrostlé stromy? Vakem TREEIB® v ideální zóně zálivky dospělého stromu.

6. SPECIALIZACE JE DŮLEŽITÁ. SLEPÉ STŘEVO BY VÁM TAKÉ NEMĚL OPEROVAT KOMINÍK

Specializace a dokonalá znalost zavlažovacích vaků by měla být prioritou každého prodejce tohoto produktu. Jen nejnižší cena není zárukou toho, že bude váš strom se zavlažovacím vakem dobře prosperovat. Každé podloží vyžaduje jiný způsob a frekvenci zálivky. Důležité je znát také druh a velikost vysazeného stromu, aby vám prodejce dokázal poradit správné množství a pravidelnost zálivky. Péče o vaky, způsob uskladnění, co dělat, když vaky nefungují podle vašich představ, jak vaky ke stromům instalovat, jak je ochránit proti vandalům či případné krádeži, jaký je rozdíl mezi použitými materiály na výrobu vaků a jaký je skutečně změřený objem, to všechno by měl každý prodejce zavlažovacích vaků znát. Proto jsme v našem e-shopu specializovaní pouze na zavlažovací vaky. Nenakoupíte u nás žádné další nářadí pro zahradu, skleníky, kompostéry, bazény, nábytek, lavičky, zahradní domky, sekačky, sauny, roušky, potřeby pro domácnost a kuchyni nebo krmivo pro rybičky…

Specializovaných e-shopů je již dnes jen velice málo, ale my se domníváme, že specializace a znalost produktu je opravdu tím nejdůležitějším, co vám, jako klientům, můžeme poskytnout. Zánět slepého střeva by vám totiž také neměl operovat kominík, ale chirurg...



Zavolejte a poraďte se s námi před nákupem. Napište. Zaregistrujte se v eshopu, spadáte-li to kategorie subjektů, pro které je registrace určena.

Jsme v tom s vámi a těšíme se, až vás uslyšíme!

Jít na stránku Kontakt



Přejeme Vám bezpečný a šťastný nákup pro vaše stromy. A… NENECHTE SE NAPÁLIT!

1,707 views0 comments
bottom of page