top of page
  • Žaneta Tušerová

Proč Čína chrlí 75 litrové zavlažovací vaky, do kterých nalijete jen 53 litrů?

Updated: Oct 19, 2020

Ověřovat, testovat, bádat, měřit a dokola se dloubat v zemi. To je náš způsob, jakým testujeme všechny zavlažovací vaky pro stromy, které kdy spatřily světlo světa. Již brzy vám nabídneme dva nové vaky, které našimi přísnými testy jako jediné prošly a můžeme vám je s klidným svědomím doporučit. Zavlažovací vak Treegator® ale stále zůstává nepřekonanou celosvětovou špičkou. Možná proto, že byl vytvořen s láskou a první na mysli nebyl při jeho výrobě finanční zisk, ale zdravý a vitální strom v jednom ovocném sadu…


Je to již 10 let co americké firmě Spectrum Products Inc., která jako první na světě vynalezla zavlažovací vak, vypršel dvacetiletý patent. A jelikož dle zákona nebylo možné patent znovu obnovit, trvalo jen několik málo dnů, než začaly celosvětový trh zaplavovat nejrůznější napodobeniny vaků Treegator®. Americký krokodýl ale rozhodně o své zuby v Číně, která se stala hlavním výrobcem těchto napodobenin, nepřišel.

Trh zaplavily plagiáty, které buďto nevytékaly vůbec, vytekly příliš rychle, nebo se po prvních pár použitích zcela rozpadly. Jiné zase velmi rychle měnily barvu na slunci a vodu uvnitř nebezpečně zahřívaly. Číňané jsou ale národem zarputilým, který se jen tak nevzdává. I nám jednoho dne zazvonil telefon s nabídkou na lepší levnější vaky. Výrobce sliboval, že se do jeho vaku vejde celých 75 litrů vody.


Abychom nebyli zaujatí, rozhodli jsme se výrobek otestovat. A nezůstalo jen u jednoho, otestovali jsme hned všechny, které jsou do dnešního dne na světovém trhu dostupné. Po prvních testech bylo zcela zřejmé, že 75 litrů jeden vak zkrátka nepojme. Při stávajícím tvaru vaků Treegator®, které pojmou 57 litrů vody, by musel být takový vak mnohem vyšší, nebo by se na bázi musel hodně rozšiřovat.

A tak nám přišel první vzorek, který byl po rozbalení ušitý naruby. Voláme do Číny a paní se podivuje, pak nás ale přesvědčuje o tom, že je to záměr, napouštěcí otvor je prý schválně u kmene, aby zůstal skrytý. Dobrá, otevíráme druhý vak, který jsme měli spojit s prvním dohromady a vyzkoušet, zda bude možné použít je jako dvojvak (Double zavlažovací vak). A ejhle, tento vak pro změnu ušitý naruby není. Spojit oba zipem k sobě se tudíž stává nemožným.

Nevadí, jdeme ke stromu zapnout druhý vak, který není ušitý naruby, a snažíme se ho naplnit deklarovanými 75litry vody.

Na naplnění používáme, stejně jako v předchozích pokusech u jiných vaků, litrovou odměrku a trychtýř, aby bylo naplnění vaku co možná nejrychlejší a nedošlo ke zkreslení výsledku částečným odtečením již naplněné vody. Odměrkou jsme naplnili 53 litrů vody. Více se do vaku nevejde. Už ani deci….

Test pro jistotu opakujeme ještě dvakrát. Pokaždé se stejným výsledkem.




Kupujeme průtokoměr. Li-u z Číny nám totiž na náš překvapený telefonát, že se do vaku 75 litrů vody nevejde, oponuje s tím, že rozhodně vejde, že to máme zkusit znovu.

Asi máme v ČR jiné litry než v Číně…

Vak napouštíme za pomoci průtokoměru, který jsme instalovali na hadici. Průtokoměr se zastavil na 52,8 litrech. Ostatní voda vytéká již proudem z vaku…



Mezitím nám z Číny přišel utvrzující e-mail, kde se soudruzi bijí do prsou a píší:

„Objem vaku jsme otestovali a jsme hrdí, že vám s potěšením můžeme říci, že náš vak naplníte dokonce ještě víc, až 90 litry vody.“

V této chvíli si už připadáme jako dokonalí pitomci. Vak znovu naléváme odměrkou, znovu kontrolujeme napuštění s průtokoměrem a stále jsme na maximálně 53 litrech vody.

Voláme tedy znovu do Číny a chceme vědět, jak tam těch 75 – 90 litrů do jednoho vaku dostali.



Po chvíli nám v e-mailu přistane fotografie rozepnutého vaku zhrouceného na podlahové plošinové váze s popiskem – vak na 90 litrů vody.

Tak už je vše jasné. Když Čínskému výrobci oponujeme s tím, že vak musí být zapnutý na zip kolem kmene stromu a teprve potom napuštěn, protože to je jediný způsob, jak lze jeden vak používat, dostane se nám odpovědi, že jsme moc velcí puntičkáři.

Když oponujeme tím, že si město nebo zahradník, který si vak koupí přeci musí být jist tím, kolik vody ke stromu dostane, jinak vše trochu ztrácí smysl a naznačíme, že je to tak trochu podvod, je nám řečeno, že si do dneška ještě nikdo neztěžoval.

„No, asi to do dneška nikoho dalšího nenapadlo zkontrolovat…“, upozorníme na to, že to z obchodního hlediska nevnímáme jako ideální a morální vůči zákazníkům a už konečně chápeme, kde se na internetu vzala záplava 75 litrových zavlažovacích vaků. V dalším e-mailu nám Li-u píše, že máme poslat střih na 75 litrový vak a že nám ho určitě vyrobí, jen bude o něco dražší…

Následující den nás kontaktuje dánský distributor s tím, že by chtěl, abychom nabízeli jeho značku vaků, kterou začíná vyrábět také v Číně. Jeden jeho vak prý pojme dokonce až 100 litrů vody. Když ho informujeme o tom, že všechny vaky testujeme a jaké máme zkušenosti se zavlažovacími vaky vyrobenými na 75 litrů, nastane na druhé straně hrobové ticho. Navrhujeme, že si koupíme testovací sadu. Následující den výrobce píše, že je vlastně momentálně zcela vyprodaný a zatím vůbec neví, jak to bude dál…


A to je, náš milý čtenáři, konec pohádky o čínských měrných jednotkách a odpověď na to, proč dosud nemáme v našem e-shopu 75 litrový ani 100 litrový zavlažovací vak :-)


1,151 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page