top of page
  • Žaneta Tušerová

Jaký zavlažovací vak si vybrat?

Updated: Apr 29, 2020

ZavlažovacíVaky.cz jsou výhradním distributorem zavlažovacích vaků Treegator® pro Českou republiku a Slovensko. Dlouho jsme hledali a testovali také ekonomickou alternativu k originálnímu výrobku tak, abychom mohli našim zákazníkům nabídnout kompletní sortiment. Otestovali jsme 30 různých napodobenin produktu Treegator®.

Pro užití zavlažovacích vaků ve volné krajině, sadech, zahradních koloniích a v soukromých zahradách jsme do nabídky zařadili také dvě levnější varianty vaků, které jsme uvedli pod značkou GREAT VALUE. Tyto vaky nemají tak vysokou životnost jako originální zavlažovací vaky Treegator®, ale prošly našim ročním testováním a závlahu umí zajistit stromům také bezproblémově a kvalitně s několika málo rozdíly.

Zavlažovací vak Treegator Original Double zavlažuje ovocné stromy - meruňka intenzivně kvete již třetí sezónu po výsadbě
Zavlažovací vak Treegator® Original Double zavlažuje ovocné stromy - meruňka intenzivně kvete již třetí sezónu po výsadbě

Zavlažovací vaky Treegator® Original

Zavlažovací vak Treegator Original na našem testovacím polygonu pojme 57 litrů vody, kterou uvolňuje po dobu 8 hodin.
Zavlažovací vak Treegator® Original

Zavlažovací vaky Treegator® Original mají životnost při správném používání až 10 let. Jsou robustní, vytékají 5 – 9 hodin a voda v nich může i zmrznout, takže ani zálivka v jarních mrazících není žádný problém. Do jednoho vaku se vejde 57 litrů vody, do dvou, které si spojíte zipem a mohou tak stát samostatně v prostoru i při zálivce starších stromů, se vejde 190 litrů. Díky střihu se umí vak mnohem lépe nafouknout a drží krásně tvar. Velice dobře se s ním pracuje. Vak má UV stabilizaci. Voda ve vacích se dle našeho testování nezahřívá! V horkých dnech se po dobu vytékání na prudkém slunci zvýšila o maximálně 2 stupně Celsia, což bylo i pro nás příjemné překvapení.

Při zdvojené instalaci (dva zavlažovací vaky sepnuté zipem k sobě) zaberou vaky Treegator® Original na půdorysu v průměru 90 cm a jejich výška je 55 cm.








Treegator® Original je pro používání v terénu stále tím nejlepším, co světový trh nabízí.

VÝHODY A NEVÝHODY ZAVLAŽOVACÍHO VAKU:


+ životnost

+ kvalita použitého materiálu

+ perfektní střih

+ ve zdvojené variantě Double pojme největší množství vody

+ je vhodný i do mrazu

+ perfektně zvládá i svažitý terén


- vyšší pořizovací cena (vrátí se v životnosti vaku)


Zavlažovací vaky Treegator® můžete koupit zde

Produktové informace zde

 

Zavlažovací vaky Great Value Logo - krytí plnícího otvoru

Zavlažovací vaky Great Value

Jak již bylo uvedeno, Great Value je značka, pod kterou jsme si nechali v Číně vyrobit námi ověřené neoriginální zavlažovací vaky. Testovali jsme je jeden rok a vybrali jsme je z cca 30 různých napodobenin. Všechny se vyrábí v Číně, většina z nich je velmi nevalné kvality. Great Value znamená "Skvělá hodnota za rozumnou cenu", a to oba vaky, které mají v dalším označení pouze písmeno A či B jistě splňují. Za tři roky, co zavlažovací vaky v ČR a SR distribuujeme, jsme si vydobyli kredit, který si rozhodně nechceme pokazit nekvalitními výrobky. Vybrali jsme dva modely, které se liší především dobou uvolňování vody. Great Value jsou určeny především do extravilánu, volné krajiny, k silničním výsadbám a také drobným spotřebitelům, kteří je skvěle využijí na zahrádkách a v sadech. V komunální sféře jsou tyto závlahové vaky určeny především na trvalé umístění k jednomu stromu po dobu povýsadbového šoku dle Standardů, tj. 3-5 let.

Objem všech námi prodávaných vaků je ověřen průtokoměrem. Z každé výrobní šarže zkoušíme náhodně odebrané kusy, zda odpovídají námi prezentovaným vlastnostem.


Takto vypadá náš polygon pro testování zavlažovacích vaků Treegator a zavlažovacích vaků Great Value
Testování zavlažovacích vaků: zleva Treegator® Original, Great Value A, Great Value B

 

Zavlažovací vaky Great Value A

Zavlažovací vak Great Value A od ZavlažovacíVaky.cz
Zavlažovací vak Great Value A

Vaky Great Value A mají při správném používání životnost 2-3 roky. Do jednoho vaku se vejde 62 litrů vody. Vak vytéká 3-8 hodin, podle síly stromu a svažitosti terénu. Vytékání je přes švy u zipu vaku, není proto vhodné naplňovat ho špinavou vodou z potoka či jinak znečištěnou vodou. Zprvu vak vytéká rychleji, pak se vytékání zpomaluje. Díky rychlosti vytečení můžete vak ještě týž den znovu naplnit a použít u jiného stromu. Při sepnutí dvou vaků dohromady vak již tak dobře nestojí, estetičnost není tak vysoká jako u Treegator® Originalu, ale zcela určitě i v této variantě splní svůj účel. Je důležité, aby zipy vždy směřovaly do kopce, aby se vak nepřevrhl.

Do dvou vaků Great Value A napustíte maximálně 180 litrů vody. Vak má UV stabilizaci, ale není vhodný do mrazu. Lze ho používat jen do teploty +5 stupňů Celsia. Voda ve vacích se dle našeho testování nezahřívá! V horkých dnech se po dobu vytékání na prudkém slunci zvýšila o maximálně 2 stupně Celsia.

Při zdvojené instalaci (dva zavlažovací vaky sepnuté zipem k sobě) zaberou vaky Great Value A na půdorysu v průměru 90cm a jejich výška je 50cm.


VÝHODY A NEVÝHODY ZAVLAŽOVACÍHO VAKU:

+ příznivá cena

+ rychlé a jisté vytečení

+ za den lze jedním vakem zalít více stromů

- horší stabilita tvaru při vytékání (nemá vliv na vytečení)

- při instalaci Double (spojené dva vaky dohromady zipem) nedrží tak dobře tvar, jako varianta B

- nevhodný do mrazu

- nižší životnost než u Treegator® Original


Zavlažovací vaky Great Value můžete koupit zde

 

Zavlažovací vaky Great Value B

Zavlažovací vak Great Value od ZavlažovacíVaky.cz
Zavlažovací vak Great Value B

Vaky Great Value B mají při správném používání životnost 2-3 roky. Do jednoho vaku se vejde 53 litrů vody. Vak vytéká 20 - 32 hodin, podle síly stromu a svažitosti terénu. Vytéká spodní částí vaku přes švy, neprotéká zipem. Ani tento vak by neměl být naplňován špinavou vodou z potoka či jinak znečištěnou vodou, abyste si ho nepoškodili. Pomalé vytékání umožňuje zavlažit za den pouze jeden strom. Máte-li čas, není to rozhodně nevýhoda vaku. Tento vak ale mnohem lépe drží tvar i ve variantě Double, kdy jsou dva vaky spojeny zipem. Stejně tak i u stromku umí dobře stát. Pokud na vytečení vaku nespěcháte, je tento vak dobrou volbou. Je z mírně silnějšího materiálu než Great Value A.

Do dvou zavlažovacích vaků Great Value B napustíte 160 litrů vody. Vak má UV stabilizaci, ale ani tento vak není vhodný do mrazu. Lze ho používat jen do teploty +5 stupňů Celsia. Voda ve vacích se dle našeho testování nezahřívá! V horkých dnech se po dobu vytékání na prudkém slunci zvýšila o maximálně 2 stupně Celsia.

Při zdvojené instalaci (dva zavlažovací vaky sepnuté zipem k sobě) zaberou vaky Great Value B na půdorysu v průměru 80cm a jejich výška je 55cm.


VÝHODY A NEVÝHODY ZAVLAŽOVACÍHO VAKU:

+ příznivá cena

+ drží dobře tvar při užití samostatně i ve variantě Double

+ mírně silnější materiál ve srovnání s variantou Great Value A

- cedulka na vaku je z jemnějšího textilního materiálu, který ve větru vlaje (čistě estetická záležitost)

- není vhodný do mrazu

- vak pojme o 4 litry vody méně než Treegator® Original


Zavlažovací vaky Great Value můžete koupit zde

Zavlažovací vaky 4 hodiny od naplnění - zleva: Treegator Original, Great Value A a Great Value B
Zavlažovací vaky 4 hodiny od naplnění - zleva: Treegator® Original, Great Value A a Great Value B

Zavlažovací vaky - pohled zboku - zprava: Treegator Original, Great Value A, Great Value B
Zavlažovací vaky - pohled zboku - zprava: Treegator® Original, Great Value A, Great Value B

Zavlažovací vaky Treegator® a Great Value - ZDVOJENÁ INSTALACE - srovnání

Na fotografiích zleva: Treegator® Original, Great Value A, Great Value B.



6,147 views0 comments
bottom of page